Pokiaľ je pacient v kompletnej remisii (dochádza na pravidelné kontroly), strava by mala byť viac-menej ako pred liečbou – čiže racionálna, výživná a pestrá, mala by obsahovať rastlinné aj živočíšne zdroje. Pacientky s karcinómu prsníka v remisii, ktoré majú nadváhu a ostávajú na dlhodobej hormonálnej terapii, môžu zaviesť postupný redukčný režim stravovania. Zdravé a primerané chudnutie znamená váhový úbytok tempom 1,5 - 2 kg mesačne, nie viac. Samozrejme, niektorí pacienti (so stómiou, resekciou orgánov) ostávajú dlhodobo na rôznych diétnych obmedzeniach a stravu budú prispôsobovať individuálnej tolerancii potravín.
- Pre pacientov s dobrým stavom výživy sa po prekonaní nádorového ochorenia odporúča strava, ktorá zahŕňa „každodenné zvýšené množstvo zeleniny a ovocia (dbať na pestrosť), celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, hydinu, ryby. Na mieste je obmedziť červené druhy mäsa (hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie) a mäsa spracovaného solením, údením, konzervovaním, fermentáciou. (šunka, salám, klobásy, párky, slanina a pod), ďalej obmedziť mastné a vysmážané jedlá, živočíšne tuky a jednoduché cukry, stravu typu fast food a polotovary.
- Zloženie stravy by malo byť individuálne prispôsobené stavu pacienta.
- Udržiavať primeranú hmotnosť.
- Obmedziť konzumáciu alkoholu, sladených nápojov a vylúčiť fajčenie.
- Zostať fyzicky aktívny, zaradiť pohyb do každodenných návykov.
Pokiaľ pacient konzumuje ovocie, zeleninu, nemá diétne obmedzenia, nemá alergie, intolerancie, ktoré mu znemožňujú prijímať pestrú stravu, nie je nevyhnutné niečo suplementovať (dopĺňať). Ideálne je čerpať vitamíny a stopové prvky priamo zo stravy. V zimnom období (respektíve pri zistených nízkych hladinách v krvi) sa odporúča suplementovať vitamín D. Ak si pacienti myslia, že vitamínovými preparátmi a doplnkami dobehnú nedostatok pestrej stravy, nie je to správne. Radšej sa zamerajte na správne zloženie jedálnička, než sa spoliehať na dopĺňanie formou tabletiek.