Výživa onkologických pacientov

Pokiaľ je pacient v kompletnej remisii (dochádza na pravidelné kontroly), strava by mala byť viac-menej ako pred liečbou – čiže racionálna, výživná a pestrá, mala by obsahovať rastlinné aj živočíšne zdroje. Pacientky s karcinómu prsníka v remisii, ktoré majú nadváhu a ostávajú na dlhodobej hormonálnej terapii, môžu zaviesť postupný redukčný režim stravovania. Zdravé a primerané chudnutie znamená váhový úbytok tempom 1,5 - 2 kg mesačne, nie viac. Samozrejme, niektorí pacienti (so stómiou, resekciou orgánov) ostávajú dlhodobo na rôznych diétnych obmedzeniach a stravu budú prispôsobovať individuálnej tolerancii potravín.
- Pre pacientov s dobrým stavom výživy sa po prekonaní nádorového ochorenia odporúča strava, ktorá zahŕňa „každodenné zvýšené množstvo zeleniny a ovocia (dbať na pestrosť), celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, hydinu, ryby. Na mieste je obmedziť červené druhy mäsa (hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie) a mäsa spracovaného solením, údením, konzervovaním, fermentáciou. (šunka, salám, klobásy, párky, slanina a pod), ďalej obmedziť mastné a vysmážané jedlá, živočíšne tuky a jednoduché cukry, stravu typu fast food a polotovary.
- Zloženie stravy by malo byť individuálne prispôsobené stavu pacienta.
- Udržiavať primeranú hmotnosť.
- Obmedziť konzumáciu alkoholu, sladených nápojov a vylúčiť fajčenie.
- Zostať fyzicky aktívny, zaradiť pohyb do každodenných návykov.