Predpokladá sa, že až tretina nádorových ochorení môže súvisieť s tým, ako sa stravujeme. Keď sa nádorové ochorenie rozvinie, pacient sa zväčša sústredí aj na oblasť výživy. Aké sú všeobecné odporúčania v stravovaní onkologických pacientov? Odpovedá nutričná terapeutka MSc. Petronela Forišek Paul z Národného onkologického ústavu a pracovníčka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Samotné nádorové ochorenie a jeho liečbu často sprevádzajú chudnutie a tráviace ťažkosti. Hlavná odborná garantka Onkoinfo.sk pre oblasť výživy v podcaste vysvetľuje, že pestrá plnohodnotná a výživná strava pomáha k dobrému zvládaniu liečby. Dobrý výživový stav pacienta je dôležitý nielen pre schopnosť absolvovať liečbu, ale v konečnom dôsledku vplýva aj pre celkovú prognózu ochorenia.
Ako možno stabilizovať chudnutie? Ako sa stravovať počas liečby? Má výživa onkologického pacienta svoje špecifiká? Prečo je dôležitý príjem bielkovín (mliečnych výrobkov, mäsa, vajec a strukovín)? Môže mať správna strava vplyv na zmenšeniu nádoru?
Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.