Správna a výživná strava v priebehu liečby, je dôležitou podmienkou jej úspešného zvládnutia. Niekedy je však jej účinok vo vzťahu nádorovým ochoreniam laickou verejnosťou preceňovaný. V snahe zorientovať sa v informačnou bludisku v oblasti výživy onkologických pacientov, sme sa zhovárali s nutričnou terapeutkou Národného onkologického ústavu MSc. Petronelou Forišek Paulovou (Kontakt na nutričnú poradňu).
Pokiaľ pacient konzumuje ovocie, zeleninu, nemá diétne obmedzenia, nemá alergie, intolerancie, ktoré mu znemožňujú prijímať pestrú stravu, nie je nevyhnutné niečo suplementovať (dopĺňať). Ideálne je čerpať vitamíny a stopové prvky priamo zo stravy. V zimnom období (respektíve pri zistených nízkych hladinách v krvi) sa odporúča suplementovať vitamín D. Ak si pacienti myslia, že vitamínovými preparátmi a doplnkami dobehnú nedostatok pestrej stravy, nie je to správne. Radšej sa zamerajte na správne zloženie jedálnička, než sa spoliehať na dopĺňanie formou tabletiek.