Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Výživa onkologického pacienta

Nutričná terapeutka Masarykovho onkologického ústavu Mgr. Věra Andrášková v prednáške vysvetľuje, že výživa na prevenciu vzniku onkologického ochorenia a výživa pacienta v liečbe nádorového ochorenia sa odlišujú v odporúčaniach. To, čo je dobré na prevenciu rakoviny, nie je vždy prospešné počas liečby.

V prednáške objasňuje, okrem iného, dve mylné obavy pacientov:

1. Pacienti vyradia mäso a mliečne výrobky, pretože sa dočítali na internete, že zvýšená spotreba živočíšnych produktov môže spôsobovať rakovinu. Usilujú sa zvýšiť prísun zeleniny a ovocia, ktoré však počas liečby (chemoterapia, rádioterapia) niekedy horšie tolerujú. V čase aktivity nádorového ochorenia sa mení metabolizmus živín v organizme. Telo má zvýšené nároky na bielkoviny. Bielkovina je pre onkologického pacienta živina číslo 1. Ak totiž telo nezíska dostatok bielkovín zo stravy, siahne po vlastnej svalovej hmote a dochádza k chradnutiu pacienta. Tento jav môže prebiehať skryto, aj u človeka s nadváhou. Stratu svalovej hmoty možno účinne brzdiť zvýšeným prísunom bielkovín vo výžive.

 

2. Onkologickí pacienti sa obávajú cukru v strave. Počas liečby sa pacientom často stáva, že napriek nechutenstvu či nevoľnosti veľmi dobre tolerujú sladké jedlá. Majú však obavy, že „cukor údajne živý nádorové bunky“. Mrg. Věra Andrášková sa pacientom prihovára. „Nebojte sa toho. Akýkoľvek príjem energie a živín v období, keď sa necítite dobre, je správny. Strašenie, že cukor živý rakovinu, má základ v tom, že nádorová bunka vo väčšj miere využíva ako zdroj energie glukózu. Problém je však v tom, že naše telo zaobchádza s glukózou veľmi opatrne a má ju veľmi pod kontrolou. Poznajú to diabetici – keď sa diabetik dostane do stavu hypoglykémie, tak nastáva veľký problém a ide o život ohrozujúcu situáciu. Keďže telo glukózu potrebuje, dokáže si ju vyrobiť aj samo. Tým, že vylúčite sacharidy/cukor, neznamená to, že v tele nebude glukóza. Tým nechcem odporučiť, aby ste jedli sladké od rána do večera, výživa by mala byť vyvážená. No ak lepšie tolerujete pri nevolnosti keks, pokojne ho zjedzte, bez obáv, že si uškodíte.“ Celé vysvetlenie nájdete po 22. minúte videa.

Ako sa stravovať po prekonaní rakoviny? Odpovede nájdete od 33. minúty.

Ďakujeme prednášajcej Mgr. Věre Andráškovej a organizátorovi webinára Alianci žen s rakovinou prsu za odpovede na otázky, ktoré si, podľa našich skúseností, kladú často aj slovenskí pacienti.