Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Odporúčanie v stravovaní


Po diagnostikovaní nádorového ochorenia sa človek, pochopiteľne, začne zaoberať otázkou stravy. Ako by sa mal stravovať?

Odporúčania v stravovaní onkologických pacientov vždy závisia od viacerých faktorov – o aký typ onkologického ochorenia ide, aký je jeho rozsah a dopady pre organizmus a rovnako, aká je plánovaná liečba ochorenia. Veľmi dôležitou je otázka, v akom výživovom stave je pacient v čase diagnostikovania ochorenia a či mu hrozí riziko chudnutia a podvýživy, napríklad aj neskôr v priebehu liečby. Na chudnutie je potrebné upozorniť lekára.

Niektoré onkologické ochorenia môže naopak sprevádzať riziko zvýšenia telesnej hmotnosti počas liečby. Príkladom je hormonálna liečba pri karcinóme prsníka, ktorá niekedy vedie k nadváhe. To všetko nám veľa napovie o tom, aký je predpoklad vývoja výživového stavu pacienta.

Vyžadujú niektoré onkologické diagnózy aj úpravu stravy a prispôsobenie momentálnemu stavu?
Áno, stravovanie tiež závisí od prípadných diétnych obmedzení, ktoré odporučí lekár. V prípade karcinómov gastro-intestinálneho traktu mávajú pacienti často tráviace ťažkosti, ktorým musia prispôsobiť aj stravovanie. Pacient môže mať lekárom predpísané diétne obmedzenia, ako napr. bezzvyšková diéta po operácii v oblasti črevného traktu. V takom prípade sa odporúča vylúčiť zložky potravín, ktoré zanechávajú v čreve nestráviteľné zvyšky, napr. orechy, semienka, strukoviny, surová zelenina a ovocie so šupkou, zniečkové ovocie, celozrnné pečivo a pod. Sú to potraviny, ktoré za bežných okolností patria k zdravej racionálnej výžive, no pacientovi môžu v jeho momentálnom stave skôr ublížiť, ako prospieť. Lekár niekedy odporučí pacientovi šetriacu diétu, alebo stravu so zníženým obsahom tukov (pri karcinóme pankreasu) a podobne.
 
Aké sú všeobecné odporúčania stravovania pre onkologického pacienta, ktorý nemá lekárom určené obmedzenia?

V ideálnom prípade, ak pacient nemá žiadne diétne obmedzenia a pokiaľ má naplánovanú liečbu, pri ktorej sa predpokladá, že pacienta nebude výrazne ovplyvňovať a obmedzovať v stravovaní, je odporúčaná plnohodnotná, výživná a pestrá strava. Rozhodne nie diétna. Človek s onkologickým ochorením by určite nemal začínať so striktnou diétou, vegetariánstvom či vegánstvom v čase stanovenia diagnózy.

Prečo je to dôležité?

Pri novo diagnostikovanom onkologickom ochorení, pacient sám a ani lekári nevedia predvídať, ako sa bude ochorenie a zdravotný stav ďalej vyvíjať. Priebeh liečby je vždy veľmi individuálny, kedy nevieme, či nastane problém s príjmom stravy, alebo nežiaduce účinky liečby spôsobia obmedzenie v príjme stravy alebo nežiaducu stratu telesnej hmotnosti. Preto odporúčam, aby sa aj preventívne pacienti stravovali výživne: teda konzumovali pokojne aj napríklad tučnejšie mliečne výrobky, kvalitné mäso, dôležité sú ryby, vajíčka, strukoviny a samozrejme, zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, prílohy, pečivo, cereálie, podľa momentálnej tolerancie a chute.

Hlavným cieľom výživnej stravy pri onkologickom ochorení je zabrániť chudnutiu a tým aj oslabeniu organizmu v priebehu protinádorovej liečby. Ide o neľahkú úlohu, keďže až tretina pacientov v čase diagnózy pozoruje úbytok váhy a väčšina postupov onkologickej liečby je sprevádzaná rizikom chudnutia. Už relatívne malé schudnutie pri nádorovom ochorení je sprevádzané stratou svalovej hmoty a stratou bielkovín. Chudnutie pacienta môže spôsobiť oslabenie imunitného systému, horšie hojenie pooperačných rán, taktiež spomaliť rekonvalescenciu či dokonca znížiť schopnosť zvládať prebiehajúcu liečbu. Veľké oslabenie organizmu spôsobené podvýživou môže v niektorých prípadoch znemožniť pokračovanie liečby.