Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Protirakovinové potraviny a kurkuma

Strava je mocným nástrojom v prevencii mnohých ochorení vrátane rakoviny, avšak jej účinok býva nielen podceňovaný, ale často aj preceňovaný. 

Asi každý sa už stretol s pojmom superpotraviny. Práve takto sa označujú potraviny, ktorým sa pripisujú priam zázračné účinky na zdravie, vrátane údajných protirakovinových. Bežne sa týmto pojmom častuje napríklad kakao, zelený čaj, avokádo ale aj „obyčajná“ brokolica či bobuľové ovocie. V skutočnosti však nič ako superpotravina neexistuje. Žiadna potravina sama o sebe nie je schopná predchádzať ochoreniu, alebo ho nebodaj vyliečiť. Myslieť si opak môže byť nebezpečné najmä v tom, že preceňovanie jednej potraviny alebo skupiny potravín môže viesť k podceňovaniu iných. Dnes už vieme, že tou najlepšou odpoveďou na onkologické ochorenie v rámci stravovania je pestrý, vyvážený jedálniček s dôrazom na riešenie individuálnych potrieb pacientov, či už ide o nechutenstvo, nežiaduci úbytok hmotnosti alebo zníženie imunity.

Príkladom nevhodného zaradenia inak zdraviu prospešných potravín do jedálnička sú rôzne diéty na báze zeleninových a ovocných štiav.  Nikto nepochybuje o tom, že zelenina aj ovocie majú svoje významné miesto v akomkoľvek jedálničku. Ich nadmerná konzumácia na úkor iných jedál však so sebou môže priniesť  rôzne riziká, ako sú interakcie s liekmi (napr. grapefruit, cesnak, listová zelenina), nedostatočný príjem energie a ďalších dôležitých mikro a makroživín, ale aj mikrobiologické riziko plynúce z nedostatočnej hygieny pri spracovaní surového ovocia a zeleniny.

 

Antioxidanty v strave a výživových doplnkoch

V súvislosti s výživou a onkologickými ochoreniami často prichádzajú do popredia potraviny bohaté na antioxidanty. Okrem už spomínaného ovocia a zeleniny tu radíme aj rastlinné oleje, semienka, oriešky ale tiež vajíčka či mliečne výrobky s vyšším obsahom bielkovín. Antioxidanty fungujú na princípe vychytávania voľných radikálov v tele, ktoré by mohli poškodiť DNA a prispieť tak ku vzniku rakoviny. Zaraďovanie čo najväčšieho množstva rôznych zdrojov antioxidantov do jedálnička je teda výbornou stratégiou v rámci prevencie rakoviny a svoje miesto by mali mať aj v jedálničku onkologických pacientov. 

Opäť však varujeme pred prílišným preháňaním. V snahe doplniť do stravy čo najviac antioxidantov, pacienti siahajú po rôznych doplnkoch stravy, kde sa nachádza ich koncentrované množstvo. A ak by ste si mysleli, že tu platí staré dobré ”čím viac, tým lepšie”, najnovšie štúdie posledných rokov nás veľmi rýchlo vyvedú z omylu. Podľa nich totiž existujú dôkazy, že nadmerný príjem antioxidantov vo forme výživových doplnkov môže mať paradoxne efekt na zvýšenie rizika niektorých onkologických ochorení a môže podporovať metastatické procesy. Tento jav bol pozorovaný najmä u fajčiarov. Preto radíme uprednostniť získavanie antioxidantov a iných protirakovinových látok priamo zo stravy.  A nefajčiť ☺.

 

Kurkuma a rakovina

Podobne je na tom aj kurkuma, ktorá je v poslednej dobe u onkologických pacientov náramne obľúbená. Je druhom korenia, patriacim do jednej rodiny so zázvorom. Hlavnou aktívnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorému sa pripisujú aj protirakovinové účinky. Nečudo, že je kurkuma hviezdou mnohých štúdií, pričom niektoré z výsledkov vyzerajú sľubne. V súčasnosti však chýba jasný dôkaz o tom, že by bola kurkuma schopná predchádzať vzniku rakoviny alebo rakovinu liečiť, potrebné sú väčšie výskumy. 

Zatiaľ čo zaradenie kurkumy do stravy považujeme za bezpečnú formu obohatenia jedálnička o kurkumín a môže byť výborným a zdravým spestrením rôznych jedál – polievok, nátierok či prívarkov, odborníci varujú pred jej užívaním v koncentrovaných množstvách vo forme doplnkov stravy.  Doposiaľ bolo najväčším úskalím to, že kurkumín sa ťažko vstrebával a doplnky stravy tak nemuseli mať požadovaný účinok, no v súčasnosti vznikajú nové formy lepšie vstrebateľného kurkumínu, ktorý však zároveň predstavuje ešte neprebádané riziko vo forme vysokých dávok.  Tie môžu mať paradoxne opačný, pro-oxidačný efekt a tiež poškodzovať pečeň. Odborníci zároveň varujú, že tieto doplnky stravy môžu interagovať s liekmi na rakovinu aj na potlačenie imunity a ovplyvňovať ich účinok. Aj v tomto prípade je ešte potrebných viac výskumov. 

Ak ste vy alebo niekto z vašich blízkych onkologickým pacientom a chceli by ste urobiť zmeny v stravovaní, odporúčame vám kontaktovať nutričného terapeuta – odborníka na výživu so zdravotníckym vzdelaním, ktorý vám pomôže so zostavením vhodného jedálnička bez škodlivých extrémov. 

Autor: Mgr. Judita Tkáčová
Hlavný odborný garant: doc. MUDr. Štefan Korec, PhD.
Zdroje
  1. Didier AJ, Stiene J, Fang L, Watkins D, Dworkin LD, Creeden JF.:  Antioxidant and Anti-Tumor Effects of Dietary Vitamins A, C, and E. Antioxidants (Basel). 2023 Mar 3;12(3):632. Dátum zverejnenia: 2023. Dostupné na stránke National library of medicine tu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36978880/
  2. Alpha-Tocopherol B.C.C.P.S.G. : The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. N. Engl. J. Med. 1994;330:1029–1035.  Dátum zverejnenia:1994. Dostupné na stránke The New England journal of medicine    tu : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199404143301501
  3. Omenn G.S., Goodman G.E., Thornquist M.D., Balmes J., Cullen M.R., Glass A., Keogh J.P., Meyskens F.L., Valanis B., Williams J.H., et al.:  Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N. Engl. J. Med. 1996;334:1150–1155. Dátum zverejnenia: 2.5.1996. Dostupné na stránke The New England journal of medicine tu: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM199605023341802
  4. ANSES. Adverse effects associated with the consumption of food supplements containing turmeric. Dátum zverejnenia:  27.6.2022.  Dostupné na stránke: https://www.anses.fr/en/content/adverse-effects-associated-consumption-food-supplements-containing-turmeric

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.