Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Alopécia – strata vlasov

Vlasy sa vyvinuli nielen evolučne ako fyziologická ochrana pred slnkom a chladom, ale aj predmet záujmu a koruna krásy človeka. Priemerne má človek okolo 100-tisíc vlasov na hlave. V každom okamihu rastie 90 % vlasov a 10 % vlasov odpočíva. Každá vlasová papila vyprodukuje počas života 12 vlasov. Priemerný vlas vyrastie za rok o 13 cm – u mladých a zdravých ľudí aj 18 cm, kým nakoniec vypadne. Kvalita a počet vlasov sa líši podľa farby vlasov – blondínky majú vlasy tenšie a majú ich najviac (140 tisíc), brunety ich majú hrubšie (108 tisíc) a rusovlásky najhrubšie (90 tisíc). Obočie nielen chráni pred potom a dažďom, ale je aj významných spôsobom vizuálnej komunikácie a u žien aj výrazom ženskosti. Riasy (mihalnice) sa vyvinuli ako (nešedivejúci) ochranný očný lem okolo horného aj dolného okraja – na každom oku je okolo 200 rias, pričom každá riasa (ako aj chĺpok obočia) vydrží 3 – 5 mesiacov, kým definitívne vypadne a nahradí ju iná.¹

Parochne majú dlhú históriu – v starovekom Egypte ich na verejnosti nosili ženy aj muži vyšších vrstiev, ktorí si na znak svojho postavenia vyholili hlavu, v starovekom Ríme nosili ženy (plavovlasé) parochne na svojich vlastných vlasoch na znak svojho postavenia. Po dlhšej odmlke v stredoveku sa parochne opäť objavili v alžbetínskej dobe ako rýchle riešenie na zakrytie neupravených vlasov. Zlaté časy pánskej parochne sa začali za vlády francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. – celé 17. a 18. storočie sa nieslo v znamení čiernych, neskôr bielych parochní, ktoré vyjadrovali postavenie, bohatstvo a prestíž svojich nositeľov. Dnes sa s parochňami, resp. pokrývkami hlavy stretáme buď z podobných kozmetických dôvodov, náboženských, umeleckých či zdravotných dôvodov.¹
Vlasy nie sú len ochranou ale aj ozdobou a ich strata môže preto znamenať nielen istý diskomfort z hľadiska ochrany pred chladom a teplom, ale aj zásah do sebaobrazu, vnímania seba a svojej krásy a navyše aj obavy z vystavenia pohľadom okolia, keďže ide o zmenu, ktorá môže byť viditeľná.

Vypadnú mi po chemoterapii vlasy? Dorastú mi vlasy po liečbe?

Strata vlasov (alopécia) je možným nežiaducim účinkom onkologickej liečby (najmä chemoterapie, príp. aj inej onkologickej liečby, napr. rádioterapie hlavy). Nie každá chemoterapia spôsobí vypadávanie vlasov, resp. všetkých vlasov a ochlpenia u každého. Niektoré chemoterapie spôsobujú oslabenie vlasov a ich rednutie, iné čiastočnú alebo úplnú stratu vlasov. To, či nežiaducim účinkom konkrétneho druhu alebo druhov chemoterapie, ktoré dostanete práve vy, je aj úplné vypadanie vlasov, vám vie povedať váš lekár. Tieto informácie sú tiež dostupné v príbalovom letáku lieku, ktorý máte užívať, v papierovej alebo elektronickej forme (v elektronickej databáze farmaceutických produktov na www.adc.sk). Po ukončení liečby vlasy narastú naspäť, len vo veľmi zriedkavých prípadoch sa tak nestane.

Prečo chemoterapia spôsobuje stratu vlasov?

Chemoterapia zastavuje delenie buniek, a preto je najúčinnejšia na rýchlo sa deliace bunky, napr. rakovinové bunky. Podstatou väčšiny nežiaducich účinkov chemoterapie je to, že zastavuje rast aj iných rýchlo sa deliacich buniek v tele. Vlasové bunky patria k rýchlo sa deliacim bunkám, a preto sa ich rast pôsobením chemoterapie zastaví. A ak sa vlasové bunky nedelia, vlasy vypadávajú.

Ak mi vlasy nevypadnú, znamená to, že chemoterapia neúčinkuje?

Podľa toho, či vlasy vypadnú alebo nie (resp. či pacient má alebo nemá iné nežiaduce účinky), nie je možné určiť, či liečba účinkuje alebo nie – na zistenie toho, či liečba účinkuje, slúžia vyšetrenia u lekára (napr. zobrazovacie vyšetrenia a laboratórne vyšetrenia).

Dá sa vyhnúť tomu, aby mi vypadli všetky vlasy?

Niektoré druhy chemoterapie spôsobujú úplnú alebo takmer úplnú stratu vlasov a nedá sa tomu účinne zabrániť. Ak vaša chemoterapia spôsobuje stratu vlasov, v niektorých prípadoch tomu možno do určitej miery predchádzať použitím tzv. chladiacej čiapky pri podávaní chemoterapie, ktorá schladí pokožku na hlave, čím spomalí prekrvenie vlasových korienkov. Táto metóda však nefunguje u každého či pri každom druhu chemoterapie, nie je k dispozícii v každom zdravotníckom zariadení a nie pre každého je vhodná. O dostupnosti a vhodnosti využitia tejto metódy a prípadných nežiaducich účinkoch či kontraindikáciách vo vašom konkrétnom prípade sa treba poradiť s vaším lekárom.

Kedy mi začnú vlasy padať a kedy o ne prídem úplne?

Štruktúra vlasu sa oslabuje hneď od podania prvej dávky chemoterapie, ktorej účinky sa začnú postupne prejavovať. Vlasy môžu vypadávať rýchlo (chumáče vlasov na hrebeni, na poduške) alebo postupne. Oslabenie korienkov vlasov pred ich vypadnutím zvyčajne pripomína pocit, akoby vás niekto ťahal za vlasy. Ak vaša liečba spôsobuje úplnú stratu vlasov, to, ako rýchlo vám vypadnú, je individuálne, zvyčajne o 2 – 3 týždne po podaní prvej chemoterapie. Aj keď liečba nespôsobuje úplnú stratu vlasov, je možné pozorovať zmenu ich kvality a hustoty.

Ak prídem o vlasy, vypadne mi aj ostatné ochlpenie na tele?

Ak je nežiaducim účinkom vašej liečby strata vlasov, je pravdepodobné, že vám bude postupne slabnúť a vypadávať aj ostatné ochlpenie na tele (obočie, mihalnice, ochlpenie v podpazuší, na rukách, nohách, v okolí genitálií).

Ak prídem o vlasy, kedy mi vlasy opäť začnú rásť a opäť dorastú? Ako dlho budem musieť nosiť parochňu?

Rast vlasov sa zvyčajne obnoví hneď po ukončení liečby, aj keď to nemusí byť na prvý pohľad vidno. To, ako rýchlo budú vlasy dorastať, je individuálne. Najprv sa objavia jemné chĺpky na pokožke hlavy. Viditeľný rast sa dostaví o 2 – 6 mesiacov po ukončení liečby a kompletné vlasy narastú do polroka až roka. To, kedy sa rozhodnete zložiť parochňu alebo iné pokrývky hlavy, záleží len na vás, kedy sa na to budete cítiť.

Ak moja liečba spôsobuje zmenu kvality vlasov a nie ich úplnú stratu, kedy budú opäť ako predtým?

Aj keď nie každá onkologická liečba spôsobuje vypadávanie vlasov, je možné, že dôjde k zmene kvality vlasov (napr. stenčenie, oslabenie či zrednutie vlasovej pokrývky) v dôsledku liečby. Niekedy sú takéto zmeny dočasné a po ukončení liečby postupne do niekoľkých týždňov až mesiacov ustúpia, inokedy môžu pretrvávať aj po ukončení liečby.

Budú novo narastené vlasy ako predtým?

Novo narastené vlasy dokážu zmeniť kvalitu (tenšie, hrubšie, rovné, kučeravé, suchšie, mastnejšie, hustejšie, redšie), farbu (rovnakú alebo inú ako pôvodne, príp. bez pigmentu – šedivú), či spôsob rastu (rovnomerný, nerovnomerný, rýchlejší, pomalší) – možno to bude len dočasná alebo trvalá zmena.

Je normálne smútiť kvôli strate vlasov alebo sú to „len vlasy“? Ako sa dokážem so stratou vlasov vyrovnať?

Vypadávanie vlasov v súbehu s liečbou môže byť náročné na zvládanie po fyzickej aj psychickej stránke. Mení sa výzor a pohľad samého na seba a strata vlasov je viditeľným znakom ochorenia, nielen v súkromí ale potenciálne aj na verejnosti. Je preto úplne normálne pociťovať, najmä zo začiatku, strach, úzkosť a smútok. Je dôležité pripraviť sa aj na možnosť, že o vlasy počas liečby prídete. Užitočné je vopred si zistiť všetky potrebné informácie, aké sú možnosti náhrady a ktorú, resp. ktoré z nich by ste zvažovali využiť.

Ako sa môžem na stratu vlasov pripraviť?

Ak vaša liečba spôsobuje stratu vlasov, skúste sa na stratu vlasov pripraviť po praktickej aj emocionálnej stránke vopred a získať tak nad situáciou kontrolu, alebo nechajte situáciu plynúť samovoľne. Porozprávajte sa so svojou rodinou či blízkymi, a tak sa spoločne pripravte na zmeny, ktoré vás čakajú. Môžete prípadne osloviť pacientov v rámci pacientskych združení, ktorí si stratou vlasov už prešli, alebo sa poradiť s odborníkmi na vlasy a parochne (napr. kaderníkmi, parochniarmi) o tom, aké možnosti náhrady vlasov či pokrývok hlavy pripadajú pre vás do úvahy, aká je ich finančná náročnosť, aká je spoluúčasť zdravotnej poisťovne, či ako sa starať o svoje vlasy a pokožku pred začatím liečby, počas nej a po nej. Môžete sa tiež rozhodnúť prejsť si touto zmenou sami a v súkromí. Niektorí si vytvoria na pamiatku domáce či profesionálne fotografie, odložia si prameň vlasov, darujú ešte pred liečbou svoje (nefarbené, kvalitné, dlhé) vlasy na výrobu parochní, vyskúšajú predtým viaceré kratšie či úplne krátke účesy, predbehnú vypadávanie vlasov ich ostrihaním, alebo to nechajú na neskôr, vyberú si parochňu vopred (alebo až neskôr), usporiadajú rozlúčku s vlasmi, iní nie. Niekto preferuje nosiť parochňu, iným viac vyhovujú iné pokrývky hlavy, príp. ich striedajú, kombinujú, ďalší sa rozhodnú okrem spania nenosiť pokrývku hlavy. Ako budete postupovať, je len na vás. Akokoľvek sa rozhodnete, je dôležité, aby ste sa v tom cítili dobre vy.

Ako vysvetliť stratu vlasov partnerovi, deťom a okoliu?

Je dobré vopred hovoriť s partnerom a deťmi o zmene, ktorá príde, aby sa aj oni na ňu stihli pripraviť. Je dobré zveriť sa svojmu partnerovi s pocitmi a obavami. Ak sa na to cítite, môžete sa s ním porozprávať aj o tom, akú vlasovú náhradu by ste si predstavovali. Tak ako prežíva tento dôsledok liečby chorý rodič, rovnako citlivo ju budú vnímať a prežívať aj deti. Menšie deti sa môžu zľaknúť, staršie deti a tínedžeri zase hanbiť pred ostatnými. Vždy treba deťom vysvetliť, čo sa deje – „užívam teraz lieky, ktoré mi pomáhajú a padajú mi z nich vlasy, no za niekoľko mesiacov mi dorastú nové, nebude to navždy“. Keď deti pochopia, že ide len o dočasný stav, tak ho prijmú ľahšie. Môžeme s nimi prebrať možnosti výberu parochne či šatky a nájsť spoločne riešenie, ktoré bude vyhovovať deťom aj rodičovi.² Rovnako, ak prechádzate viacerými liečbami za sebou, takže vám medzi liečbami vlasy nestihnú dorásť, je tiež vhodné vysvetliť to partnerovi a deťom, aby vedeli čo a prečo sa tak deje. S okolím o tejto zmene hovorte len v prípade, že chcete. Pokiaľ je vám to nepríjemné, dovoľte si reagovať tak, aby ste podporili seba a neboli zdvorilí na svoj úkor – ak sa vás niekto spýta otázku, ktorá vám nie je príjemná, pokojne povedzte, že ďakujete za záujem, ale na túto tému sa momentálne necítite viesť debatu.

Čo ak nemám dosť finančných prostriedkov na kúpu parochne či pokrývky hlavy?

Zdravotná poisťovňa prispieva na nákup parochne sumou, ktorej aktuálnu výšku môžete zistiť na jej webovej stránke, príp. v špecializovanom obchode s parochňami alebo u lekára (v roku 2021 je príspevok na parochňu na predpis ešte pred začiatkom liečby 28,91 eur³). Váš lekár vám dá predpis na parochňu ako zdravotnú pomôcku, na základe ktorého vám preplatia časť nákladov na ňu. Ceny parochní sú rôzne, napr. v závislosti od materiálu, dĺžky, spôsobu výroby, a môžu sa pohybovať od 50-100 eur až cez 1000 eur. Ak nemôžete, alebo nechcete investovať väčšiu sumu peňazí do kúpy parochne alebo pokrývky hlavy, zvážte nákup lacnejších výrobkov – napr. parochne so syntetickým vlasom, poprípade môžete využiť čiapky, šatky, klobúky, šiltovky, ktoré už doma máte, príp. využiť na výrobu šatky napríklad staré tričko, ktoré pod pazuchami rozstrihnete napoly a spodnú časť si upravíte do pokrývky hlavy. Ak si ani s príspevkom zdravotnej poisťovne nemôžete, či nechcete dovoliť kupovať parochne či ďalšie pokrývky a pomôcky, ale nechcete chodiť ani bez nich, možnosťou je skúsiť osloviť pacientske združenia, či nepoznajú pacientov, ktorí už parochňu, pokrývky hlavy či pomôcky viac nepotrebujú.

Aké sú základné zásady starostlivosti o vlasy a pokožku v období ochorenia a liečby?

Funkcia vlasov a je nielen estetická, ale aj praktická (ochrana pred slnečným žiarením a stratou tepla). Pri strate vlasov je teda pokožka na hlave i tele citlivejšia, suchšia a niekedy aj svrbivá. Funkcia kože je obdobne najmä ochranná, termoregulačná, senzorická a imunitná. Organizmus ako celok je v období liečby viac ohrozený aj bežnými infekciami, pričom pokožka na hlave i na tele funguje ako prvá ochranná bariéra pred infekciami. Preto sa odporúča:

  • dodržiavať ešte vyššiu mieru hygieny ako doteraz (starostlivo čistiť a dezinfikovať hrebene a ďalšie pomôcky alebo používať jednorazové, dôsledne si umývať ruky mydlom pred manipuláciou s kožou a kozmetickými prípravkami),
  • výdatne a pravidelne (dvakrát denne) ošetrovať pokožku na hlave i na celom tele vrátane nechtov hydratačnými hypoalergénnymi krémami (mliekami, príp. olejmi), ktoré neupchávajú póry, aby sa predchádzalo praskaniu kože, a teda zvýšenému riziku infekcie (vrátane infekcie ako príp. komplikácie lymfedému),
  • chrániť pokožku na tele i na hlave krémami s vysokým ochranným faktorom pred slnkom (SPF 30 až 50), a to aj keď máte tmavšiu pokožku, oblečením – napr. vhodnou pokrývkou hlavy podľa ročného obdobia (aj mimo priameho slnka) alebo osobných preferencií, dlhými rukávmi či nohavicami, aby sa predchádzalo poškodeniu kože slnečným žiarením a hyperpigmentácii, a rukavicami - najmä pri upratovaní, umývaní riadov a práci v záhrade,
  • vyhýbať sa ich namáhaniu či dráždeniu, či už mechanickému (napr. škriabanie pokožky nechtami, nešetrené česanie, používanie lepidiel, holenie), fyzikálnemu (napr. teplo – fény, kulmy, horúca voda, príliš dlhé máčanie (sa) vo vode) alebo chemickému (napr. farbami); namiesto škriabania pokožky vysúšajte jemné pritláčanie bruškami prstov,
  • používať jemné prípravky (vlasové prípravky, mydlá, pracie a čistiace prostriedky) bez dráždivých či vysušujúcich prísad,
  • všetky (aj úplne drobné) poranenia kože okamžite ošetriť (vydezinfikovať a zakryť leukoplastom či sterilnou gázou),
  • ak máte kožné problémy (napr. svrbivá, suchá pokožka, vyrážky), poraďte sa so svojím lekárom, či to môže byť nežiaduci účinok vašej liečby a ako ho možno riešiť, prípadne sa môžete poradiť aj s kožným lekárom.

Pred začatím liečby sa odporúča vlasy skrátiť – krátky účes vyzerá plnšie alebo vyskúšať nový účes a vlasy tak nebudú padať zo svojej plnej dĺžky. Môžete používať pokrývku hlavy na spanie už vtedy, keď vám vlasy začali padať, aby ste predišli chumáčom vlasov na vankúši.
Ak ste počas liečby prišli o vlasy, porozmýšľajte nad rôznymi vlasovými náhradami, pokrývkami hlavy alebo sa môžete rozhodnúť chodiť bez nich – v každom prípade budete pravdepodobne minimálne na noc potrebovať nejakú pokrývku pre tepelný komfort. Ak vám vypadli aj riasy (mihalnice) a obočie, môžete oči chrániť pred prachom okuliarmi. Ak máte problém so suchým okom, je potrebné sa poradiť v lekárni o vhodných kvapkách na zvlhčovanie očí.
Po liečbe sa odporúča pri nových dorastajúcich vlasoch vlasy nenamáhať, nepreháňať to s ich umývaním (stačí raz - dvakrát do týždňa) a určitý čas po ukončení liečby (zvyčajne 3-6 mesiacov po liečbe) počkať, kým budete vlasy opäť farbiť, natáčať, vyrovnávať a pod. Ak sa rozhodnete napriek tomu si vlasy farbiť, poraďte sa so svojím kaderníkom, ako postupovať. Je možné využiť rôzne štandardné prípravky na podporu rastu vlasov, zvyčajne však dorastú aj bez nich.

Aké možnosti vlasových náhrad a pokrývok hlavy mám pri strate vlasov? Ako si vybrať?

Ak sa rozhodnete pre náhradu vlasov, môžete si vybrať jednu alebo viacero riešení z nasledujúcich možností: parochňa, príčesky (napr. ofina, vrkoč, resp. tzv. "haló“), čiapka, čelenka, turban, šatka na viazanie, vopred uviazaná šatka, šál, klobúk, šiltovka čepiec, upravené tričko, čiapka na kúpanie a i. Môžete ich striedať podľa okolností (teplota – počasie, sezóna, príležitosť – doma, vonku, plávanie, na spanie, počas sušenia či úpravy parochne) a navzájom kombinovať (napr. parochňa a klobúk/šatka/čiapka, čiapka/šatka a ofina, klobúk/šiltovka a vrkoč). Niekto si pre tento účel vyberie aj dve parochne. K parochni existujú aj rôzne pomôcky (napr. čiapka pod parochňu ako prevencia proti kĺzaniu, strate tepla a dráždeniu pokožky, resp. na zjednotenie farby pod vlasmi, stojan, šampón, sprej, kondicionér, gél, kefa, sponky) či doplnky (napr. príčesky). Treba tiež pamätať na to, že parochňa (najmä syntetická) nemá rovnaké vlastnosti ako prirodzený vlas, a v lete v nej môže byť teplo a v zime chladno. Niekedy je tiež človek príliš unavený na to, aby riešil úpravu parochne – vtedy môže poslúžiť iné jednoduché a účelné riešenie (napr. šiltovka/čiapka, samostatne alebo v kombinácii s nejakým príčeskom). Rovnako je potrebné zobrať do úvahy, že u žien počas liečby, najmä chemoterapie, môže dôjsť k (dočasnej alebo trvalej) menopauze vrátane návalov tepla, a teda budete chcieť prispôsobiť výber vhodnej pokrývky hlavy aj týmto okolnostiam.

Kedy, ako a kde si vybrať parochňu či pokrývku hlavy?

Parochňu si môžete vybrať vopred ešte pred stratou vlasov, napr. ak ju chcete čo najviac prispôsobiť vášmu doterajšiemu štýlu (farba, strih), alebo ju chcete mať poruke, keď ju budete potrebovať (príprava či úprava niektorých parochní zvykne trvať nejaký čas), alebo až neskôr. Môžete si ju vybrať sama/sám alebo s niekým, osobne (výhodou je možnosť skúšania a odborné poradenstvo) alebo online (výhodou býva cena). Ak si vyberáte parochňu vopred, parochňa sa skúša na „silonku“ a je potrebné zvážiť veľkosť tak, aby parochňa sedela na hlave aj po strate vlasov. Ak si vyberáte parochňu neskôr a chcete ju čo najviac prispôsobiť pôvodnému výzoru vlasov, je vhodné si doniesť vašu fotografiu s vlasmi. Ak máte konkrétnu predstavu o tom, aký účes parochne chcete, doneste si fotografiu takého účesu. Pred návštevou parochniarstva si urobte prieskum na internete, príp. sa môžete rozhodnúť pre kúpu cez internet. Kontakty možno nájsť napr. cez pacientske združenia, cez svojho kaderníka či vyhľadávaním dodávateľa na internete.

Podľa čoho si vybrať parochňu či pokrývku hlavy?

Pri výbere parochne podľa vašich preferencií a finančných možností – môžete zvážiť sezónu, v ktorej budete parochňu najčastejšie nosiť (napr. na leto sa odporúča, aby mala parochňa zospodu sieťku), strih (rovnaký alebo iný ako doteraz, resp. podľa praktickosti – kratšie strihy sa ľahšie udržiavajú, menej sa chlpia či zamotávajú), farbu (rovnakú alebo inú ako doteraz), materiál a spôsob výroby (syntetický vlas, prirodzený vlas, strojovo, ručne alebo na mieru vyrábaná), nároky na starostlivosť (o prirodzený vlas sa zvyčajne treba viac starať, upravovať po každom umývaní, resp. častejšie doniesť do parochniarstva na úpravu), cenu resp. výšku doplatku (podľa materiálu; úhrada poisťovne je nemenná bez ohľadu na materiál; parochne z prirodzeného vlasu a na mieru robené sú zvyčajne drahšie). Strojovo vyrábané parochne zo syntetického vlasu sú spravidla lacnejšie a zachovávajú si po umytí tvar. Ručne vyrábané parochne majú jednotlivo viazané pramienky, takže ich možno dotvárať použitím vlasových doplnkov. Pri na mieru vyrábaných parochniach treba počítať s určitým časom čakania. Parochne z prirodzených vlasov vyzerajú prirodzenejšie a starostlivosť o ne je náročnejšia – staráte sa o ne ako o prirodzené vlasy a po každom umytí ich treba opäť vytvarovať do účesu. Niektorí volia aj dve parochne na výmenu.

Čo ak sa rozhodnem, že nebudem nosiť žiadne vlasové náhrady či pokrývky hlavy?

Ak sa rozhodnete, že nebudete nosiť žiadne vlasové náhrady, je potrebné si starostlivo chrániť pokožku na hlave pred chladom (šiltovky, čiapky, šatky na spanie) a slnečným žiarením (krém s vysokým ochranným faktorom (min. SPF 50, čiapky, šiltovky, klobúky), v prípade suchej pokožky hydratovať. Aj keď nenosíte pokrývku hlavy, pravdepodobne budete minimálne na noc potrebovať nejakú pokrývku pre tepelný komfort.

Ako si nasadiť parochňu?

Nasadzovanie, upravovanie a nosenie parochne chce najmä zo začiatku trochu času, trpezlivosti a praxe. Pred nasadzovaním si treba upraviť parochňu na svoj obvod hlavy pomocou nastaviteľných háčikov, gombíkov či suchých zipsov (pred kúpou si overte, či parochňa takúto možnosť má) tak, aby nebola ani príliš voľná, ani príliš tesná (mohla by vyvolávať nepríjemné pocity a vydúvať sa na vrchu hlavy) a prečesať vlasy zospodu nahor. Pri nasadzovaní ju treba chytiť za „pútka“ na spánkoch, aby bola vždy nasadená rovnako, nasadiť spredu dozadu, stiahnuť dozadu, uši vytiahnuť, upraviť ju podľa prirodzenej línie vlasov a v okolí tváre tak, aby dobre sedela a vytvarovať do účesu, aby vyzerala čo najprirodzenejšie. Odborník vám poradí, či je možné, resp. ako dotvoriť z parochne účes (napr. zostrihať prebytočné vlasy, pripnúť ich sponkou, zabezpečiť proti šmýkaniu). Ak nemáte možnosť sa poradiť s odborníkom a zostrihávate si ju svojpomocne, treba doslova dvakrát merať a raz strihať, ideálne po malých častiach, príp. si prečnievajúce vlasy upraviť pomocou sponky, čelenky či iných pomôcok.

Čo ak mi parochňa nesedí, škriabe ma alebo sa v nej necítim dobre? Čo ak mám pocit, že mi spadne?

Správne upravená a nasadená parochňa by vás nemala škrabať, tlačiť ani vám padať.
Môže to byť otázka praxe v nasadzovaní, resp. zvyku pri nosení, príp. v tom, či vám mal v začiatkoch kto poradiť. Obvod parochne by sa mal dať upravovať (gombíkmi, háčikmi). Parochňa by nemala byť utiahnutá okolo hlavy príliš natesno, aby na hlave netlačila. Ak vlasy parochne dráždia pokožku, je vhodné nosiť pod parochňu na to určenú čiapku. Ak máte obavu, že vám parochňa padne z hlavy, napriek tomu, že ju máte dobre upevnenú, skúste si dať na hlavu slnečné okuliare, čelenku a pod. Môžete mať dojem, že na vás každý pozerá a spozná, že nosíte parochňu, no ak máte parochňu dobre upravenú, často to je len o pocite. Niekto volí parochňu len na von a doma nosí iné pokrývky hlavy alebo nič, iní nosia parochňu aj doma.
Ak vám nevyhovuje parochňa, máte málo času, ste unavení alebo sa necítite dobre, je dobrou voľbou šatka, turban, čiapka, klobúk, resp. ich kombinácia navzájom či s príčeskami, ofinami, vrkočmi. Ich výhodou je dostupná cena, ľahká údržba a možnosť ich dotvoriť do rôznych tvarov. Turban si môžete kúpiť hotový (zviazaný alebo vyrobený do určitého tvaru) alebo si môžete z dlhšej šatky vytvoriť vlastný (pozrite si viaceré návody na internete na ich uväzovanie, rôzne uzly mašle, rozety – hore, vzadu, naboku). Turban či šatku zakladáme čo najbližšie k vlasovej línii (t. j. nie zbytočne hlboko do čela).
Pri kúpe turbanu si vyberte farby, ktoré vám svedčia a zdôrazňujú vaše prednosti – môžete si vyskúšať viaceré štýly, vzory, materiál (napr. bavlna, bambus - pohodlnejšie, príp. hodváb, polyester – sú ľahšie, no môžu sa viac kĺzať), podľa osobnej preferencie alebo podľa sezóny. Potrebovať budete pravdepodobne viacero kusov pokrývok hlavy, keďže je ich každodenná výmena z hygienických dôvodov osožná.

Ako si mám uviazať šatku na hlave?

Na internete možno nájsť viaceré návody na uväzovanie rozličných typov šatiek. Šatky sú rôzneho tvaru (štvorec, obdĺžnik, kruh a i.) dĺžky, farby aj materiálu. Na úvod je ľahšie využiť tenšie materiály. Šatka musí byť tiež primerane dlhá. Pri viazaní šatiek budete spočiatku potrebovať trochu trpezlivosti, ale praxou si osvojíte potrebnú zručnosť a nájdete svoj obľúbený štýl. Môžete si šatku zaviazať na uzol (vzadu, zboku) a jej konce nechať voľne spustené, alebo sa ich naučiť rôznym spôsobom zaprávať, príp. z nich vytvárať ozdoby (mašle, rozety, príp. obtočiť okolo hlavy, a podobne). Napríklad ak štvorcovú šatku preložíte napoly, dostanete trojuholníkový tvar šatky, na najdlhšej strane tohto pomyselného trojuholníka vytvoríte záhyb, ktorý umiestnite nad čelo, špičkou trojuholníka zakryjete hlavu vzadu, rohy trojuholníka vzadu zaviažete tak, aby ste zachytili aj špičku trojuholníka vzadu na hlave, a zvyšné časti látky zastrčíte. Alebo môžete obdĺžnikovú šatku preložiť napoly, urobiť si zase záhyb, ktorý umiestnite na čelo, zakryť hlavu vzadu, konce šatky (naboku, hore) navzájom napevno zapliesť do „vrkoča“ z dvoch prameňov a zatočiť do rozety (naboku, hore), alebo obtočiť okolo hlavy a zapraviť. Ak sa obávate, že by vám šatka skĺzla, môžete pred „zapletením“ koncov šatky urobiť uzol. Šatky sa dajú nosiť priamo na hlave alebo na turbane či na ľahkej čiapke, môžete si k nim dokombinovať klobúk či príčesok a doplniť výraznými náušnicami. Niekto tiež nosí na zvýšenie objemu (optická ilúzia vlasov) pod pokrývkou hlavy aj pomôcky na vytváranie drdolu alebo jednoducho ramenné vypchávky.

Ako sa starať o parochňu?

Na starostlivosť o parochňu odporúčame využiť špeciálne prípravky určené na parochňu, najmä ak je parochňa náročnejšia na starostlivosť a chcete dlhšie zachovať jej kvalitu. Ak nechcete kupovať nové špeciálne prípravky na parochňu, vyskúšajte osloviť pacientske združenia či pacientov, ktorí možno nespotrebovali všetko. Parochňu treba pravidelne umývať, spravidla po cca 6-8 použitiach v teplom či vlhkom počasí, príp. aj častejšie (napr. športovci), resp. po cca 15 použitiach v chladnejších mesiacoch, resp. podľa potreby.
Parochňa sa zvyčajne umýva v jemnom šampóne s kondicionérom v studenej vode – nechajte ju 2-3 minúty namočenú v lavóre či umývadle, vyplákajte, opláchnite šampón a vyberte ju do čistej studenej vody, opäť vyplákajte, jemne postláčajte, aby ste vytlačili prebytočnú vodu zhora dole a opäť jemným stláčaním osušte v uteráku. Ak používate špeciálny kondicionér na parochne, postupujte obdobne (resp. podľa návodu) – nechajte pôsobiť pár minút a osušte. Parochňa sa suší voľne na vzduchu (nie na zdroji tepla – nie na priamom slnku, radiátore a nie vo vlhkom prostredí) – na čistom uteráku, na stojane, zrkadle alebo fľaške. Ešte kým je parochňa mokrá, vyrovnajte akékoľvek nerovnosti. Mokrú parochňu nečešte ani nenaťahujte, mohla by sa poškodiť, resp. by sa mohol narušiť jej strih. Suchú parochňu treba vytriasť a upraviť strih (syntetické si zachovávajú svoj strih, parochňu z pravých vlasov je potrebné upraviť). Ak češete parochňu, treba tak robiť opatrne. Nerozčesávajte vlnité časti obyčajným hrebeňom. Na syntetické parochne sa nesmú používať horúce fény, kulmy ani iné formy tepla. Parochňa sa skladuje na stojane (nie na priamom slnku, nie na radiátore, nie vo vlhkom prostredí), príp. s ochrannou sieťkou na parochňu (zachová strih). Raz za čas sa odporúča zaniesť odborníkovi na úpravu. Prvé umývanie parochne môže trvať dlhšie, sušenie je vhodné napr. cez noc.

Čo parochni škodí?

Parochňa sa opotrebováva nosením, najviac na okrajoch a koncoch (otieranie o oblečenie, žmýkanie, šúchanie, kozmetické prípravky na tvári, napr. rúže, lesky), príp. menej šetrným zaobchádzaním (napr. pôsobením tepla, vlhka, používaním ostrého hrebeňa a pod.), a preto sa odporúča ju občas zaniesť do parochniarstva na úpravu – ak máte len jednu parochňu, je dobré zvoliť vhodné načasovanie, alebo si na daný čas zabezpečiť inú pokrývku hlavy.

Čo s parochňou, keď ju už nepotrebujem?

Po tom, ako sa rozhodnete, že je čas prestať nosiť parochňu, môžete si ju buď nechať alebo posunúť ďalej, napr. pacientskemu združeniu alebo pacientkam.

 
Kde môžem nájsť viac informácií?

Viac informácií o vlasových náhradách nájdete napr. v rámci pacientskych združení, u parochniarov, príp. kaderníkov. Viac informácií o liečbe a jej následkoch vám podá váš lekár.

Autor: RNDr. Stanislava Bošiaková
Recenzoval: MUDr. Jaroslava Salman
Zverejnené: 20. 9. 2021
Zdroje
¹ Desmond Morris. Nahá žena. Nakladatelství Alman s.r.o. : Brno, 2006.
Doctor-Approved Patients Information from ASCO (American Society of Clinical Oncology) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/hair-loss-or-alopecia
Materiály City of Hope, https://www.cityofhope.org/homepage
Workshopy https://lookgoodfeelbetter.org/
Chemoterapia a Vy. Informácie pre onkologických pacientov. MUDr. Jozef Šufliarsky, MUDr. Eva Oravcová, PhD. Liga proti rakovine SR, 2011, http://vou.sk/wp-content/uploads/2014/02/chemoterapia-a-vy-2011-4.vydanie.pdf
² Žofia Lysá. Psychologička: O rakovine treba s deťmi rozprávať na rovinu, no nemali by sme pred nimi podľahnúť prílišnému strachu. In. Denník N, 7.10.2018, dostupné na: https://dennikn.sk/2075608/psychologicka-o-rakovine-treba-s-detmi-rozpravat-na-rovinu-no-nemali-by-sme-pred-nimi-podlahnut-prilisnemu-strachu/
³ Vedeli ste, že.....? dostupné na: https://www.zdravotna-podprsenka.sk/vedeli-ste--ze-2/