Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Ústa – poškodenie slizníc

Definícia

Mukozitída (niekedy nazývaná aj stomatitída) je poškodenie či zápal slizníc v dutine ústnej v dôsledku pôsobenia chemoterapie alebo rádioterapie (v oblasti hlavy a krku). Chemoterapia ničí – spoločne s nádorovými bunkami – aj všetky rýchlo sa deliace bunky v tele. K nim patria aj bunky slizníc. Sliznice sa nachádzajú v tráviacom trakte od dutiny ústnej až po konečník, v pohlavných orgánoch, v močovej sústave či dýchacej sústave (nos). Sliznice tvoria bariéru pre prechod baktérií, vírusov či iných patogénov do organizmu.

 

Po akej liečbe sa dostavuje

Chemoterapia a rádioterapia v oblasti hlavy a krku môžu spôsobiť suchosť aj poškodenie slizníc, čo má za následok narušenie rovnovážneho prostredia a riziko rozvoja infekcie.

Poškodené sliznice navyše už nedokážu zabezpečiť dostatočnú bariéru pre prechod

baktérií do krvného obehu.

Mukozitída sa vyskytuje najmä ako nežiaduci vedľajší účinok pri vysokodávkovej chemoterapii s metotextrátom, pri transplantácii krvotvorných buniek a kostnej drene a pri rádioterapii nádorov hlavy a krku. V menšej miere postihuje aj takmer polovicu pacientov liečených 5-fluorouracilom, docetaxelom či everolimom. V prípade bežnej chemoterapie sa tento problém vyskytuje v priemere u každého piateho pacienta.

 

Prejavy

Prejavy poškodenia sliznice dutiny ústnej môžu byť rôzne: od zvýšenej citlivosti, bolestivosti, cez drobné defekty prekryté belavou blanou až po väčšie bolestivé afty v rozsahu až 10 mm. Sprevádzať ich môže zhoršená produkcia slín, suchosť slizníc (xerostomia), strata chuti do jedla (dysgeuzia), sťažené prehĺtanie (dysfagia).

Bolestivosť v dutine ústnej môže ohroziť príjem stravy a privodiť následnú stratu hmotnosti.

 

Kedy sa dostavuje?

Po chemoterapii obvykle na 4. – 7. deň sa môže prejaviť poškodenie slizníc úst (nosa, tráviaceho traktu, pohlavných orgánov). Prejavuje sa citlivosťou, bolestivosťou, prípadne tvorbou raniek až po afty v ústach. Po týždni nastane fáza hojenia. 

Po rádioterapii v oblasti hlavy a krku sa objavuje po 2 týždňoch, pričom sa postupne zhoršuje. Hojenie nastáva najčastejšie po 4 – 6 týždňoch, no vyhojenie hlbokých defektov môže prísť až po 2 – 3 mesiacoch. V prípadoch transplantácií a ožarovania hlavy a krku môže dochádzať aj k narušeniu tvorby slín, ktorá sa obnovuje niekedy až niekoľko mesiacov od ukončenia liečby.

 

Rozsah poškodenia slizníc sa nedá vopred predvídať a závisí nielen od druhu liečby, ale aj od individuálnej reakcie organizmu. Niektorí pacienti môžu pociťovať len mierne ťažkosti a mnohí žiadne. Veľmi nápomocné sú aj preventívne opatrenia, ktorými možno mukozitíde účinne predchádzať, či ju aspoň zmierniť do prijateľnejšej formy.

 

Čo robiť?

Preventívne opatrenia:

Navštívte stomatológa.

Pred začatím chemoterapie a rádioterapie (v oblasti hlavy a krku) je potrebné navštíviť zubného lekára, s cieľom ošetrenia zubného kazu, odstránenia zubného kameňa a paradentózy, ostrých hrán chrupu, prípadne úpravy zubnej protézy. 

V prípade plánovanej transplantácie krvotvorných buniek a kostnej drene a rádioterapie (v oblasti hlavy a krku) je dôležitá dôkladná kontrola a oprava kovovej zubnej protetiky a plomb. Po rádioterapii v oblasti hlavy a krku býva postihnuté najmä okolie koruniek a amalgámových plomb, preto je vhodné ich prekrytie ochrannými krytkami.

 

Zvýšená hygiena

Preventívne zvýšte hygienu úst, chrupu/zubnej protézy aj zubnej kefky. (Umývajte si zuby po každom jedle, veľmi jemnou zubnou kefkou, zubnú kefku starostlivo čistite, raz mesačne ju vymeňte, držte v suchom prostredí).

 

Výplachy

Výplachmi úst predchádzate množeniu baktérií, plesní a vírusov v dutine ústnej a napomáhate hojeniu slizníc. Vyplachujte si ústa aspoň 3x denne (aj viac) najmä po jedle! Vhodné sú chladené čaje rumančekový/kamilkový, repíkový, šalviový alebo kloktadlá (Corsodyl, Tantum Verde). Neodporúča sa roztok s obsahu alkoholu (niekomu však v praxi naopak vyhovuje), ani s peroxidom vodíka.

 

Gély

Pri suchosti v ústach sú vhodné gélovité prípravky na báze kyseliny hyalurónovej (RadioXar Mucospray, Protefix).

 

Nevhodné a vhodné jedlá pri poškodení slizníc dutiny ústnej

  • Vyvarujte sa jedál, ktoré dráždia sliznicu.
  • Kyslé (citrusy, džúsy, paradajky, kyslé ovocie), silno korenené a solené, horúce a tvrdé/tuhé jedlá (tie môžu mechanicky poškodiť sliznicu).
  • Úľavu prinášajú chladené jedlá: zmrzliny, nanuky, chladený melón a pod.
  • Uprednostnite stravu dobre prevarenú, mäkkú, kašovitú či tekutú mixovanú: zeleninové a ovocné dusené pyré (napríklad radšej lečo ako čerstvá pokrájaná zelenina), jogurt, tvaroh, puding, nátierkový syr, paštéty, vajíčko na mäkko (aj niekoľkokrát denne), pečivo namáčané alebo zvlhčené (lepší rožok, vianočka ako chlieb s kôrkou).
  • Krájajte stravu na drobné kúsky, využite ako prílohu omáčky, šťavy, aby sa jedlo lepšie kĺzalo (napríklad silné kuracie zeleninové vývary s rezancami, kurací perkelt s haluškami). 
  • Pri pití použite slamku. Pite a jedzte na menej postihnutej strane úst.
  • V prípade závažného stavu slizníc, je nutné prejsť na kašovitú stravu a niekedy je potrebné pristúpiť až perorálnej nutričnej výžive (nutridrinky).

 

Kedy kontaktovať lekára?

V prípade závažného stavu slizníc, ak máte problémy s prehĺtaním, tento stav hláste lekárovi, ktorý zváži liečbu zapálenej sliznice.

 

Upozornenie

Infekcie dutiny ústnej je potrebné vyšetriť a liečiť: 

  • Angína je bakteriálna infekcia hrdla/mandlí sprevádzaná horúčkou, sú potrebné antibiotiká.
  • Múčnatka/soor je kvasinková infekcia v dutine ústnej. Má podobu múčnatých povlakov pripomínajúcich zvyšky jogurtu. Nasadzujú sa lieky (antimykotiká) na predpis. Pri soore vynechávajte sladké jedlá (jogurty, pudingy), môžu zhoršiť stav slizníc.
  • Herpetická stomatitída (spôsobená vírusom herpes simplex, má podobu drobných pľuzgierikov) a aftová stomatitída (forma áft) musia byť niekedy liečené antivirotikami.
Autor: Na základe zdrojov spracoval team Onkoinfo
Recenzovali: Mgr. Mária Andrášiová, PhD., doc. MUDr. Štefan Korec, CSc., MUDr. Katarína Rejleková, PhD., MUDr. Jaroslava Salman, FACLP, PhDr. Lucia Vasilková
Zdroje
  1. Tomíška. Miroslav. Výživa onkologických pacientů. Praha 2018.
  2. Vokurka, Samuel. Průvodce postižením dutiny ústní při onkologické léčbě. Dostupné: http://www.mukozitida.cz/files/Mukozitida_web.pdf

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.