Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Sex

Nežiaduce účinky onkologického ochorenia a jeho liečby na sexuálne zdravie

Sexualita a intimitadôležitou súčasťou života a vzťahov. Sú rovnako dôležité pre ľudí s onkologickým ochorením aj pre zdravých. Ako ľudské bytosti potrebujeme zažívať fyzickú a emocionálnu blízkosť, ktoré nám dokonca môžu pomôcť zvládať náročné životné situácie. Medzi tie nepochybne patrí aj onkologické ochorenie a jeho liečba. Ochorenie, jeho liečba a stres, ktorý, ktoré so sebou prinášajú, môžu negatívne ovplyvniť pohlavné orgány, sexuálnu túžbu, sexuálne funkcie, pôžitok zo sexu, vzťahy, vnútorné pocity, telesný vzhľad či vnímanie seba a vlastného tela. Onkologické ochorenie a jeho liečba môžu podrobiť skúške aj samotný partnerský vzťah. 

Pre niektorých ľudí s onkologickým ochorením je sex tou poslednou vecou, na ktorú by v čase diagnózy a liečby mysleli, pre iných je zachovanie dobrého sexuálneho a intímneho života dôležitým spôsobom ako si udržať, alebo opäť nájsť cestu k svojmu telu a partnerovi.  Môže istý čas trvať, kým človek nájde energiu na hľadanie spôsobov, ako sa vyrovnať so zmenami v oblasti sexuálneho života. 

Zmeny v dôsledku onkologického ochorenia a liečby môžu vo vzťahu zvýrazniť to, čo v ňom bolo pred diagnózou, či už pozitívne alebo negatívne. Obnovenie sexuálneho života je spravidla ľahšie tam, kde aj pred ochorením fungoval intímny a sexuálny život a komunikácia. Rozhovor o sexualite môže u niektorých ľudí, pacientov, ich partnerov a zdravotníkov nevynímajúc, vyvolávať pocity nepohodlia alebo obavy a môže byť pre obe strany spočiatku náročné ho začať. Je to pochopiteľné, keďže ide o veľmi osobnú a intímnu tému. Ak ju neotvorí lekár či partner, môže ju otvoriť pacient. Pomôcť môže aj to, ak si pacient svoje otázky, obavy alebo problémy vopred zapíše

 

Môže sex zhoršiť onkologické ochorenie, spôsobiť jeho návrat alebo ho preniesť na partnera?

Nie. Sex nezhoršuje onkologické ochorenie, nespôsobuje jeho návrat ani nie je sexuálne prenosné. Niektoré onkologické ochorenie alebo liečba si však môžu na nejaký čas vyžiadať dodržiavanie určitých obmedzení – je preto potrebné dodržiavať odporúčania lekára a zásady bezpečného sexu

 

Môže mať onkologické ochorenie a jeho liečba nežiaduce účinky na sexuálne zdravie?

Áno. Mnoho ľudí zažíva počas liečby alebo po nej dočasné alebo trvalé fyzické, duševné alebo emočné zmeny v oblasti sexuálneho zdravia, či už v dôsledku ochorenia, liečby alebo vplyvom nežiaducich účinkov liečby vrátane únavy, nevoľnosti, bolesti, úzkosti či zmien vo vnímaní seba a svojho tela.  Niektoré druhy operácií a liečby môžu mať vplyv napríklad na fungovanie určitej časti tela či nervov zodpovedných za sexuálne funkcie, hladinu hormónov alebo cievne zásobovanie. Fyzické zmeny sú pravdepodobnejšie pri onkologickom ochorení a  liečbe, ktoré zasahujú pohlavné alebo reprodukčné orgány. To, ako liečba ovplyvní sexualitu a intimitu konkrétneho človeka je individuálne.  

 

Aké sú nežiaduce účinky onkologického ochorenia a jeho liečby na sexuálne zdravie?

Vo všeobecnosti môžu poškodiť alebo spôsobiť nutnosť operačne odstrániť pohlavné orgány, ovplyvniť produkciu pohlavných hormónov, poškodiť nervy, cievy a správne fungovanie pohlavných orgánov, alebo hormónov, ktoré riadia vylučovanie pohlavných hormónov. Nie pri každej liečbe a u každého pacienta sa musia vyskytnúť všetky nežiaduce účinky danej liečby, prípadne v rovnakom rozsahu. Onkologické ochorenie a liečba môžu tiež poškodiť alebo zničiť mužské a ženské pohlavné bunky (spermie, vajíčka). Pre zmeny plodnosti pozri viac príslušnú časť na Onkoinfo.

U mužov môže onkologická liečba ako rádioterapia, chemoterapia, chirurgický zákrok na prostate, semenníkoch, močovom mechúre, hrubom čreve alebo konečníku, hormonálna terapia a niektoré lieky, sťažiť dosiahnutie alebo udržanie erekcie,  spôsobiť predčasnú ejakuláciu, dosiahnutie vrcholu bez ejakulátu, močenie počas orgazmu, alebo bolesť počas pohlavného styku. 

U žien môže onkologická liečba ako rádioterapia, chemoterapia, chirurgická liečba (najmä gynekologická chirurgia a chirurgia prsníkov), alebo hormonálna terapia, spôsobiť napríklad pokles alebo stratu sexuálnej túžby, sebadôvery, neschopnosť dosiahnuť alebo udržať sexuálne vzrušenie, ťažkosti pri dosahovaní orgazmu alebo neschopnosť ho dosiahnuť, zníženie alebo stratu vaginálnej vlhkosti, bolesť pri pohlavnom styku, bolesť alebo necitlivosť v genitáliách a prsníkoch, zlyhanie vaječníkov, menopauzu, prípadne príznaky menopauzy, čo znižuje sexuálnu túžbu (libido) a sťažujú sexuálny styk. Skorý nástup menopauzy môže u niektorých žien negatívne ovplyvniť vnímanie seba a svojho veku – môžu sa cítiť staršie, menej žensky, menej atraktívne.

U mužov aj u žien môžu mať niektoré operačné zásahy za následok dočasnú alebo trvalú inkontinenciu alebo potrebu umelého vývodu (stómie). Nádory mozgu môžu tiež spôsobiť zmeny v sexualite. Zmeny vzhľadu v dôsledku ochorenia a liečby (napríklad strata vlasov, zmeny váhy, na koži a slizniciach, strata orgánu, zmena vzhľadu tváre a reči, jedenia, bozkávania v prípade liečby hlavy a krku) môžu ovplyvňovať vnímanie svojho tela, vyvolávať pocity straty ženskosti alebo mužnosti, a celkovo tak zhoršovať kvalitu sexuálneho života. Dochádza tiež k pocitom straty bezpečia a k zaťaženiu mentálnej kapacity pacienta alebo partnera natoľko, že je náročné sa uvoľniť a nájsť si čas a chuť na sex. 

 

Ako možno riešiť niektoré nežiaduce účinky na sexuálne zdravie pri onkologickom ochorení a jeho liečbe? 

Pred použitím akýchkoľvek liekov a liečebných postupov je potrebné sa poradiť s lekárom. Komunikácia s lekárom ako aj s partnerom môže pomôcť zvládnuť prípadné problémy. U mužov možno na poruchy erekcie zvážiť napríklad lieky alebo injekcie do penisu na zvýšenie prietoku krvi, prípadne pomôcky (penisové implantáty, vákuové zariadenia), hormonálnu terapiu testosterónom (nie je vhodné napríklad pri určitých druhoch onkologického ochorenia), lieky na bolesť. U žien môžu pomôcť na vaginálnu suchosť vaginálne krémy a gély na hydratáciu pošvy a lubrikanty, prípadne vhodné liečivá, vaginálny lidokaín na bolesť, lieky na zmiernenie príznakov menopauzy. Hormonálna liečba môže byť v niektorých prípadoch kontraindikovaná. V prípade symptómov menopauzy ako takých môžu pomôcť aj režimové opatrenia, napríklad vyhýbanie sa dráždivým, vysušujúcim prípravkom, dlhší čas predohry a výdatnejšia lubrikácia, prípadne použitie vhodných pomôcok. 

Netreba zabúdať na pravidelné preventívne vyšetrenia a kontroly, vyšetrenie hustoty kostí, prevenciu ochorení srdca a znižovania hustoty kostí, zásady zdravého životného štýlu, pravidelné cvičenie, vyhýbanie sa alkoholu a tabaku, dostatok spánku a oddychu. Ďalej môže pomôcť fyzioterapia na posilnenie a uvoľnenie svalov panvového dna používaných pri sexe a zmiernenie problémov s inkontinenciou, použitie vhodných pomôcok napríklad vaginálnych dilatátorov pre zachovanie veľkosti a pružnosti alebo jemné roztiahnutie vagíny a zmiernenie napätia a nepríjemných pocitov pri sexe alebo gynekologickom vyšetrení. Po operáciách na prsníku sa využíva epitéza alebo rekonštrukcia prsníka. Ak je pacient v plodnom veku, je potrebné sa poradiť s lekárom o vhodnej forme antikoncepcie počas liečby a minimálnej dĺžke jej užívania. 

V prípade inkontinencie alebo stómie (vývodu) sa treba o odporúčaných riešeniach pre uľahčenie intímneho života poradiť  s lekárom alebo sestrou. V prípade zmien vzhľadu v dôsledku liečby možno zvážiť vhodné opatrenia, ktoré ich pomáhajú kompenzovať, napr. vhodná starostlivosti o kožu, parochne, klobúky, šatky, líčenie, oblečenie a doplnky podľa osobných preferencií, ktoré zdôrazňujú prednosti človeka,  rekonštrukcie časti tela napríklad tváre, prsníka alebo nosenie protézy. 

U všetkých pacientov je dôležité riešiť nielen fyzické ale aj psychické dopady liečby. Aj keď úvodné pocity hnevu, straty a smútku zvyčajne časom ustúpia, depresie a úzkosti môžu pretrvávať. V prípade psychických dopadov liečby na sexuálne zdravie je vhodné vyhľadať pomoc odborníkov (sexuológ, psychológ, psychiater). Nápomocné môžu byť aj pacientske organizácie a podporné skupiny. 

 

Môžem mať počas onkologickej liečby alebo po nej sex? Ak áno, kedy?

Bezpečnosť sexuálnych aktivít počas liečby alebo po nej záleží na viacerých faktoroch, najmä od druhu liečby, konkrétnej sexuálnej aktivity, či rýchlosti zotavovania sa po fyzickej a psychickej stránke. Porozprávajte sa so svojím lekárom o prípadných obmedzeniach alebo opatreniach, či a kedy môžete pokračovať v niektorých sexuálnych praktikách, prípadne ako dlho máte dodržiavať obmedzenia, a tieto odporúčania spolu so zásadami bezpečného sexu dodržiavajte. Napríklad v prípade vnútorného ožarovania so zdrojom žiarenia vloženým v blízkosti nálezu (brachyterapie) alebo krvácania z nádoru v oblasti panvy sa odporúča sexuálna zdržanlivosť alebo bariérová antikoncepcia. Pri vonkajšom ožarovaní nezostáva na tele zostatkové žiarenie, takže prenos žiarenia na partnera nie je možný. V prípade chemoterapie sa podané lieky môžu určitý čas uvoľňovať do telesných tekutín, preto sa vtedy preventívne odporúča vyhnúť sa kontaktu s telesnými tekutinami a používať počas sexu bariérovú antikoncepciu. Chemoterapia môže oslabiť imunitný systém, preto je dôležité sa vyhýbať aj infekcii v intímnych oblastiach a dodržiavať preventívne opatrenia (napríklad nosiť voľné oblečenie, spodné oblečenie z prírodných materiálov, u žien správne utieranie sa po močení spredu dozadu, krémy alebo čapíky na podporu prirodzenej vaginálnej mikroflóry, nedotýkať sa vagíny a močovej trubice čímkoľvek, čo bolo použité v blízkosti konečníka) a v prípade infekcie v intímnej oblasti (svrbenie, hustý, belavý výtok, pálenie pri sexe) sa obrátiť na svojho lekára.  

Aj v prípade obmedzení je možné s partnerom zažívať intimitu a blízkosť. Fyzická a psychická blízkosť môže pomáhať vyrovnať sa s liečbou a zotavovaním sa. Je vhodné si dopriať čas a nenútiť sa do obnovenia sexuálnej aktivity skôr, ako sa na to budete cítiť pripravený, treba hovoriť o svojich pocitoch s partnerom a dohodnúť sa zatiaľ na iných spôsoboch vyjadrovania si blízkosti a intimity.   

 

Môže byť človek počas chemoterapie v blízkosti iných ľudí?

Pokiaľ vám váš lekár nepovie inak, môžete byť v blízkosti rodiny a priateľov. Všeobecne trvá približne 48 až 72 hodín, niekedy i dlhšie, kým sa podané chemoterapeutiká vylúčia telesnými tekutinami (moč, stolica, slzy, pot, zvratky, semeno, vaginálny sekrét a podobne). Je potrebné dodržiavať vo zvýšenej miere základné  hygienické zásady (riadne splachovanie a zatváranie poklopu na wc, umývanie si rúk mydlom, vlastné uteráky a vreckovky, rukavice na čistenie a manipuláciu so špinavou bielizňou a plochami, najmä pri opakovanej manipulácii, samostatný kôš na bielizeň a odpadky).  Vzhľadom na prípadné zvýšené riziko infekcie a ochranu pred otehotnením je potrebné používať bariérovú ochranu pri sexuálnom styku počas celej liečby a určitú dobu po nej. V prípade perorálnej (tabletkovej) chemoterapie je potrebné aj doma dodržiavať pri manipulácii s ňou zásady bezpečnosti a uchovávať ju mimo dosahu detí. 

 

Prečo, o čom a s kým hovoriť v rámci sexuálneho zdravia v súvislosti s onkologickým ochorením?

Je dôležité sa informovať u svojho onkológa o možných dôsledkoch onkologickej liečby a ich trvaní na sexuálne zdravie, vhodných stratégiách a opatreniach,  rizikových praktikách, potrebe ochrany pred otehotnením, interakciách s voľnopredajnými liekmi a liekmi na predpis. S partnerom možno hovoriť o  zmenách, ktorými prechádzate, svojom vnímaní situácie a sexuálnych potrebách, spôsoboch vyjadrovania intimity a budovaní blízkosti, napríklad aj trávením spoločného času, tiež aj o partnerových potrebách a jeho vnímaní situácie. Rozhovor s partnerom a odborníkmi môže pomôcť zlepšiť kvalitu života v oblasti sexuálneho zdravia,  predchádzať problémom či zdravotným komplikáciám a vyrovnať sa s emóciami a zmenami v sexuálnej oblasti.

Autor: RNDr. Stanislava Bošiaková
Recenzoval: doc. MUDr. Štefan Korec, PhD.
Zdroje
  1. ASCO Cancer.Net Editorial Board, Dating, Sex, and Reproduction. Dátum zverejnenia: 2023. Dostupné na webovej stránke ASCO (American Society of Clinical Oncology) www.cancer.nethttps://www.cancer.net/navigating-cancer-care/dating-sex-and-reproduction 

  2. ASCO Cancer.Net Editorial Board, ASCO Answers Sexual Side Effects of Cancer. Dátum zverejnenia: 2021. Dostupné na webovej stránke ASCO (American Society of Clinical Oncology) www.cancer.nethttps://www.cancer.net/sites/cancer.net/files/asco_answers_sexual_side_effects.pdf  

  3. American Cancer Society medical and editorial content team,   Fertility and Sexual Side Effects in People with Cancer. Dátum zverejnenia: 2023. Dostupné na webovej stránke American Cancer Society www.cancer.org,https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/fertility-and-sexual-side-effects.html  

  4. American Cancer Society medical and editorial content team, Chemotherapy Safety. Dátum zverejnenia: 2023. Dostupné na webovej stránke American Cancer Society www.cancer.org, https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/chemotherapy/chemotherapy-safety.html  

  5. Cancer Council Australia  (Australian Cancer Society), Sexuality and Intimacy. Dátum zverejnenia: 2023. Dostupné na webovej stránke www.cancer.org.au, https://www.cancer.org.au/cancer-information/cancer-side-effects/sexuality-and-intimacy

  6. Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Nežádoucí účinky chemoterapie. Dátum zverejnenia: 2023. Dostupné na stránke: www.linkos.cz, https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/pece-o-pacienta/nezadouci-ucinky-lecby-chemo/nezadouci-ucinky-chemoterapie-1/#pohl 

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.