Nechutenstvo
Vysvetlenie pojmu
Nádorové ochorenie a jeho liečbu sprevádza často nechutenstvo. Znížená chuť do jedla, prípadne strata chuti do jedla môže mať viacero príčin. Zväčša ide o súbor viacerých faktorov, ktoré u pacienta vplývajú na príjem stravy.
Príčiny nechutenstva
Nechutenstvo môže spôsobovať samotný nádor pôsobiaci na organizmus, ale aj nežiaduce účinky protinádorovej liečby (chemoterapie, rádioterapie).
Chemoterapia môže navodiť nevoľnosť a zvracanie, nechutenstvo/zvýšenú chuť do jedla, poškodenie slizníc v ústnej dutine. Pridružiť sa môžu v dôsledku chemoterapie alebo rádioterapie (cielenej do oblasti hlavy a krku) aj suchosť v ústach (xerostomia), sťažené prehĺtanie, či zmeny chutí a vône jedál (dysgeuzia) – jedlo je „ako bez chuti“, „mdlé“, horké, s kovovou príchuťou, menej sladké alebo slané – ktoré bývajú tiež príčinou zníženého príjmu jedla, pretože vnímanie chutí a vône jedál je dôležitý motivačný predpoklad príjmu stravy.
Nechutenstvo (v onkológii nazývané anorexia) sa často spája aj s iným „tichým“ symptómom, ktorým je včasná sýtosť (early satiety). Pacient – na rozdiel od nechutenstva – pociťuje síce chuť do jedla, no pocit plnosti žalúdka mu znemožňuje optimálny príjem stravy. Cíti sa „prejedený“ už pri príjme malého objemu jedla.
Stres z ochorenia, ktorý pociťuje väčšina pacientov, môže taktiež viesť k fyziologickým prejavom vo forme straty chuti do jedla. Zvlášť, ak prechádza do úzkosti (anxieta) či depresie, ktoré neraz náročnú životnú situáciu vážneho ochorenia sprevádzajú.
Čo robiť?
Nechutenstvo by nemalo byť dôvodom prerušenia liečby.
Je potrebné správne nastaviť a užívať lieky proti nevoľnosti.
Na zlepšenie stavu nechutenstva skúste zaviesť nasledovné opatrenia podľa toho, ktoré vypozorujete ako účinné:
- Jedzte pomaly, neponáhľajte sa, jedlo dobre požujte.
- Jedzte v priebehu dňa menšie porcie v kratších intervaloch (najmenej 5 – 6x denne) – veľké porcie spôsobujú pocit prejedenia a sýtosti a následne môžu chuť do jedla ešte viac potlačiť. Skúste si napríklad obed rozložiť do dvoch porcií s časovým rozostupom.
- Jedzte kedykoľvek v priebehu dňa, keď sa dostaví chuť k jedlu, okamžite to využite (aj vo večerných hodinách či v noci).
- Snažte sa využiť čas, kedy sa cítite lepšie a máte chuť do jedla na príjem jedla bohatého na kalórie a bielkoviny.
- Majte po ruke pripravené svoje obľúbené pokrmy.
- Ak chudnete, vyvarujte sa nízkoenergetickým potravinám.
- Pri zníženom apetíte k mäsu ho skúste nahradiť inými zdrojmi bielkovín (mlieko, tvaroh, jogurty, vajcia aj 2 x denne, strukoviny – ak ich tolerujete, orechy).
- Niekedy znižujú chuť do jedla teplé pokrmy, vtedy vám môže pomôcť jesť jedlo skôr vlažné alebo studené.
- Niekedy môže chuť do jedla znížiť aj prítomnosť pri varení jedál, vyvarujte sa jej.
- Vyvarujte sa pachom jedál, jedzte vo vetranej a chladnej miestnosti.
- Po jedle odpočívajte, pomôžete tráveniu.
- Noste voľný odev.
- Obmedzte tekutiny tesne pred jedlom a v priebehu jedla, aby ste predišli pocitu nasýtenia.
- Pohár piva alebo aperitív môže napomôcť apetítu (po konzultácii s lekárom, ak nie je alkoholický nápoj v kontraindikácii s užívanými liekmi).
- K hlavnému jedlu skúste pridať kúsok ovocia, ktoré pre svoju dobrú stráviteľnosť zvyšuje chuť na nasledujúce jedlo.
- Skúste spestriť váš jedálniček a zaviesť nové jedlá podľa chute.
- Počas dní nevoľnosti nekonzumujte obľúbené jedlá. pretože si k nim môžete vytvoriť averziu.
- Skúste zvýšiť atraktivitu jedla a jeho servírovania, zmeniť prostredie, kde jete a zabezpečiť si príjemnú spoločnosť pri jedle.
- Aktivita počas dňa (prechádzka na čerstvom vzduchu) napomáha k apetítu.
Aké sú možnosti medicíny na zlepšenie stavu
Ak opatrenia nezaberajú, pretrváva u vás nechutenstvo, ktoré má za následok úbytok hmotnosti, upozornite na tento problém lekára včas. Existujú lieky, ktoré stimulujú apetít alebo sanujú prípadnú nevoľnosť, ktorá k nechutenstvu prispieva (megestrol acetát, kortikosteroidy, anamorelin, ondansetron, dexymetazon a pod.).
Autor: Na základe zdrojov spracoval team Onkoinfo
Recenzovali: MsC. Petronela Forišek Paulová, doc. MUDr. Štefan Korec, CSc.
Zdroje
- Tomíška. Miroslav. Výživa onkologických pacientů. Praha 2018.
Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.