Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Stránka pacientskych združení a partnerov

Ústa – zmeny chute

Definícia pojmu

Vnímanie chute a vône jedla konzumentom sú dôležitou podmienkou prijímania stravy.

Po chemoterapii sú zmeny vo vnímaní chuti zväčša spojené s prahom pre sladkú a slanú chuť jedál. Pacient ich pociťuje buď ako prehnane, alebo – naopak – ako nedostatočne slané či sladké. Inokedy popisuje pacient jedlo „ako bez chuti“, „mdlé“,  „trpké“ alebo nadmerne horké (najmä potraviny s obsahom bielkovín, vrátane mäsa). Vyskytnúť sa môže tiež akoby „kovová chuť“. 

 

Príčiny

Zmeny vo vnímaní chuti a vône stravy môžu nastať v dôsledku chemoterapie (u 20 – 70 % pacientov) aj rádioterapie (cielenej do oblasti ORL, 70 % pacientov). Niekedy sa vyskytujú už pred začatím liečby.

Strata chuti býva spôsobená poškodením chuťových receptorových buniek po chemoterapii, ktorých obnova trvá okolo 10 dní.

Po rádioterapii v oblasti ORL sa vyskytuje zvýšený prah pre všetky základné chute. Tento nežiaduci účinok vrcholí 3 až 8 týždňov od zahájenia rádioterapie a k jeho úprave dochádza 6 až 12 mesiacov po ukončení liečby. 

 

Čo robiť?

V dôsledku zmien v chuti a vôni potravín môže dochádzať k poklesu príjmu alebo pestrosti stravy. Je užitočné vyzbrojiť sa trpezlivosťou a poznať opatrenia, vďaka ktorým môžete tieto zmeny zmierniť. Skúste:

  1. Vyradiť jedlá a potraviny, ktoré vnímate ako nepríjemné.
  2. Vyplachovať si pred každým jedlom ústa ústnou vodou.
  3. Navštíviť zubného lekára a nechať si skontrolovať chrup, ktorý v prípade poškodení môže vplývať aj na chuť v ústach.
  4. Zapíjať jedlo nápojmi.
  5. Pri oslabení chuťových vnemov je vhodná strava s výraznou chuťou a vôňou, ktoré pacient vníma ako príjemné.
  6. Dochutiť jedlá korením, petržlenovou vňaťou, pažítkou, bylinkami, dressingom, omáčkou.
  7. Zeleninu, ak chutí plano, dochutiť cibuľkou, pažítkou, slaninou, šunkou.
  8. Vyskúšať nové chute pikantné alebo kyslé (citrón, citrónový vaječný krém, pomaranč).   
  9. Ak sa týka zmena chutí červeného mäsa, snažiť sa ho nahradiť kuracím, morčacím mäsom, rybami, vajíčkami a inými zdrojmi bielkovín. 

Poznáte tipy, ako zmeniť chuť jedla?

  • Pri kovovej alebo trpkej pachuti: 
  • oslaďte jedlo, pridajte sirup (javorový), cukor, med alebo ovocný džús (citrónovú šťavu);
  • pridajte tuk: olivový olej, avokádo, kokosové mlieko alebo maslo, orieškový krém či maslo (arašidový, mandľový, lieskovcový); 
  • vyhýbajte sa kovovému riadu na servírovanie jedla.
  • Ak jedlá chutia mdlo, sú bez chute: 
  • prisoľte jedlo: pridajte morskú soľ, vývar, olivy;
  • dochuťte jedlo: bylinkami, korením, čili;
  • pridajte kyslosť: citrónová šťava, limetka, vínny ocot.
  • Ak jedlo chutí príliš slano, sladko:
  • pridajte kyslosť: citrónová šťava, limetka, vínny ocot.
  • Ak jedlo chutí príliš kyslo:
  • prisoľte jedlo: pridajte morskú soľ, vývar, olivy.
Na základe zdrojov pripravil team Onkoinfo
Recenzoval: doc. MUDr. Štefan Korec, CSc.
Zdroje
  1. Leták: Taste Modification. What to Add. CityofHope.org

  2. Katz, Rebecca. Small Changes to Help Food Taste Better When You Have Cancer. Dátum zverejnenia: 26. 11. 2019. Dostupné na stránke ASCO (American Society of Clinical Oncology) cancer.net https://www.cancer.net/blog/2019-11/small-changes-help-food-taste-better-when-you-have-cancer

  3. Tomíška, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. Praha 2018.

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.